Stabat Mater Stabat Pater

Zondag 8 september 11:30u

Stabat Mater Stabat Pater • Egon Kracht

Op zondag 8 september om 11.30 beginnen we de dag met een koffieconcert; Stabat Mater Stabat Pater 

Maria naast het kruis. Een moeder die haar kind ziet sterven.

Stabat mater dolorosa juxta crucem lacrimosa / De moeder stond door smart bevangen en met tranen langs haar wangen… (vertaling Willem Wilmink) zijn de beginwoorden van een gedicht over Maria in haar smart om haar gekruisigde zoon. Het is sindsdien een inspiratiebron voor vele componisten en getoonzet door o.a. Pergolesi, Vivaldi, Haydn en Pärt.

Het Stabat Mater van componist Egon Kracht is een zoektocht naar de beleving van dit ultieme verdriet. Aan wat in essentie de beschrijving van moederliefde in het algemeen, en de liefde voor Christus in het bijzonder is, voegt Kracht de vaderliefde toe. Stabat Pater, naast Stabat Mater.

In deze hedendaagse bespiegeling krijgt ook het verdriet van de vader een stem. Zoals Kracht eerder deed in zijn Judas Passion, zoekt hij het menselijke in een van oudsher diep religieuze tekst. Naast deze Latijnse tekst put Kracht uit verschillende hedendaagse bronnen voor een nieuwe spirituele en dramatische toonzetting, geïnspireerd door de klassieke en religieuze muziek. 

Voorafgaand aan de uitvoering van Stabat Mater Stabat Pater maakt het publiek kennis met een hele oude toonzetting; die van Palestrina. Een mooie samensmelting van hedendaagse en Renaissancemuziek.

Mark Omvlee – tenor, Henriette Feith – sopraan, Marianne Selleger – alt

Noortje Braat – viool en nieuwe teksten, Diederik van Dijk – cello, Egon Kracht – contrabas,  Angelo Verploegen – bugel, Jakob Klaasse – hammondorgel 

Na afloop kan een lunch genuttigd worden in de stal en kan je aansluiten voor de concerten van Mehmet Polat Quartet en Maite Hontelé & Ramón Valle. (kaarten verkrijgbaar in de ticketshop)

Zondag 8 sept. 11.30 uur – Stabat Mater Stabat Pater – In de stal van Stadsboerderij Vliervelden, Goethelaan 163, Almere

Dagkaarten voor zondag 8 september (Stabat Mater Stabat Pater, lunch en 2x Meesterlijk, Mehmem Polat Quartet en Maite Hontelé & Ramón Valle) zijn verkrijgbaar in onze ticketshop. Uiteraard is ook het ook mogelijk kaarten voor de losse onderdelen, of een passe partout voor het hele weekend, aan te schaffen.